Technológiai Fejlesztés az ANALAB Kft-nél

  • projekt összköltsége:  26.132.402.- Ft
  • elnyert támogatás:    10.243.900.- Ft
  • közreműködő szervezet: MAG Zrt.

A projekt keretében, köszönhetően az elnyert támogatásnak a laboratóriumunk számára beszerzésre került egy potenciometriális titrátor, és egy TOC-TN mérő műszer.  

A jelentéstételi időszakban megrendelésre, leszállításra majd üzembe helyezésre kerültek a fenn említett műszerek.

Az ANALAB Kft. jelenlegi munkái között több időigényes titrálási feladat is szerepel. A legkorszerűbb technológiát magában foglaló titrátor rendszer, kiválóan alkalmas nagyszámú minta rövid időn belül történő, precíz, nagypontosságú meghatározására. Ez az automatizálás jelentősen meggyorsítja az analízisek idejét, ezáltal a vevőink kiszolgálását. További előnye, hogy a központi egységhez illesztve további titrátor modult, akár két, egymástól eltérő mérések is egymástól függetlenül, de egy időben, párhuzamosan végezhetők.

A potenciometriás titrálásokon túlmenően, fotometriás valamint amperometriás és konduktometriás titrálásokra is lehetőséget biztosít a megfelelő opcionális előerősítők megválasztásával.  Minden könnyen kezelhető, a központi titrátor egységhez tartozó érintőképernyős vezérlő modul segítségével irányítható. A titrálásra jellemző paraméterek LCD kijelzőn nyomon követhetők, a titrálási görbe a titrálás folyamatában a kijelzőn látható. Két titrálás párhuzamosan, egyidejűleg végrehajtható .A mérési adatokból automatikusan számol koncentrációt, a párhuzamos mérésekből átlagértéket, illetve szórást, így nagyon nagyban meggyorsítja az eredmények kiértékelését.

A víz, talaj- és egyéb környezeti szilárd minták elemzése az ANALAB Kft. rutin feladatai közé tartozik.  A TOC mérő folyadék, szilárd, vagy pasztaszerű minták széntartalmának – szerves szén, szervetlenszén, összes szén- meghatározására kifejlesztett modell. A készülék pontos mérési eredményt biztosít TOC komponens meghatározásakor a szerves- és szervetlen anyagok – vízminták, talajminták, üledékek, – esetében. Laborunk ezidág ezt a paramétert nem tudta mérni. A mérés során, a minta egy magas hőmérsékletű, oxidatív atmoszférában kerül elégetésre, így a szénösszetevők CO2, a kén-összetevők SO2. Az 1000 °C-ig szabadon kiválasztható kemence hőmérséklet még a hőstabil és kémiailag is ellenálló minták lebontását is biztosítja. Az itt alkalmazott magas hőmérsékletű kerámia-technológia révén nemcsak a magas hőfokon végbemenő lebomlást segíti, hanem az agresszív minták teljességgel problémamentes analízisét is lehetővé teszi. A technológia rendkívül költségtakarékos. A készülékhez csatlakozik egy nitrogén detektor. Így a készülék alkalmas folyadék és szilárd minták szerves-, szervetlen- és összes-nitrogéntartalmának meghatározására is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.